Prof. Dr. Özlem ÖZCAN

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı

Psikoterapist

Prof. Dr. Özlem ÖZCAN

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı

Psikoterapist

Yazılar

Bilişsel Davranışçı Psikoterapi

Bilişsel Davranışçı Psikoterapi

Bilişsel davranışçı terapi (BDT) çocuk ve ergenlerde psikopatolojilerin tedavisi ve önlenmesinde sık kullanılan, etkinliği kanıtlanmış bir terapi yöntemidir. BDT insan davranışlarını, psikopatolojilerini temel olarak bilişsel ve davranışsal kuram çerçevesinden açıklamaya çalışır. Düşüncelerimiz, duygularımız ve davranışlarımız arasındaki ilişkiye vurgu yapar. Yapılandırılmış, amaca yönelik bir terapi yöntemi olmasına rağmen terapotik ilişkiyi de önemser.

Çocuk ve gençlerde psikopatolojilerin tedavisinde uygun teknikler kullanılarak uygulandığında oldukça etkilidir. Anksiyete bozuklukları, depresyon, yıkıcı davranış bozuklukları, dışa atım bozukluklarının, tik bozukluklarının hatta migren  gibi psikosomatik bozuklukların  tedavisinde kullanılabilir.

Aileler BDT’de önemli bir güçtür. Aileler  çocuk /genç ile birlikte terapi seanslarına gelerek veya gencin gelmesine izin vererek BDT uygulanmasını onaylar. Aile randevuları takip etmesine rağmen, BDT’nin çocuk/gence yönelik olduğunu düşünür. Aile, terapinin temelleri ve uygulanacak teknikler hakkında eğitilmek üzere birkaç paralel seans ile görülebilir. Bazı uygulamalarda  aile  bir terapist gibi davranarak seanslar arasındaki ev ödevleri, davranış deneyleri ve günlük tutma gibi uygulamalarda çocuk/genci destekler.  Bazen de aktif olarak tüm terapi seanslarına çocuk ve ergen ile birlikte katılabilir.

Yorum Yap